Tuesday, July 21, 2015

95% dintre români NU POT citi următorul text! Testul IVANOV

Se pare că dacă reușești să pronunți corect textul de mai jos, poți să vorbești mai bine românește decât 95% dintre români. Multă lume își imaginează că dacă reușești să articulezi câteva cuvinte, de la sine înțeles că poți să vorbești corect întreaga limbă română. Ei bine, se pare că nu este deloc așa, și chiar dacă mulți dintre noi, dintre prietenii noștri cred că pot să vorbească limba română corect, iată că sunt anumite chichițe, ca să le zic așa care ne pot arăta că nu stăpânim limba română exact așa cum ne-am dori noi.

Dintre acestea, se numără și testul Ivanov, dezvoltat de către Carmen Ivanov, în mod special pentru a testa cunoștința românilor în legătură cu propria lor dicție. Carmen Ivanov este cea mai cunoscută profesoară de dicție din România, și prin mâna acesteia au trecut foarte multe vedete de la noi care au dorit să stăpânească dicția limbii române în momentul în care apar pe sticla televizoarelor noastre.

Se pare căpropunerile profesoarei au efectul scontat, fiind foarte greu pentru majoritatea românilor să pronunțe aceste cuvinte, sincer mi-a fost destul de dificil să reușesc să citesc întregul paragraf fără să mă poticnesc la anumite cuvinte. Desigur trebuie să fie de la sine înțeles că ambele paragrafe trebuie citit cu voce tare și fluent pentru a putea trece testul și a fi mai bun decât 95% dintre români.

Și acum să vedem care dintre voi reușește să citească întregul test fără să se poticnească între cuvintele dificile scrise de doamna profesoara Ivanov. Sunt tare curios și aștept răspunsul vostru în secțiunea comentariilor dacă ați reușit, din prima, să citiți ambele paragrafe într-un mod fluent:

Releurile rablelor liderului rebelilor libieni atinse de originalitatea nabucodonosoriană aproape imperturbabilă, nesemnificativă pentru antiperistaltismul prestidigitatorului erau de un primitivism extrinsec şi veneau pe filiera colaboraţioniştilor incompatibili cu senzaţia de incomprehensibilitate când, în inalienabilitate, se prind cu dinamism zglobiu la cimilituri infinitezimale marcate de insesizabilitate cu o idiosincrasie fantasmagorică şi abracadabrantă ireversibilă în contemporaneitate şi fără unilateralitate cu o megalomanie uzând un primitivism spasmodic şi zguduitor.
Manifeşti stupoare când pe o microfotoradiografie întrezăreşti o inexorabilă cifră treisprezece şi gândeşti: paraskavedekatriafobia e mai rea decât hipopotomonstrosecvipedaliofobia, dar mai uşoară decât venustrafobia, ablutofobia sau chiar logizomecanofobia.

3 comments:

  1. haha..am gresit insesizabilitate cu insensibilizate si cel mai usor unilateralitate...naiba stie de ce hihi..in rest repede si perfect...

    ReplyDelete
  2. partikip
    forta steaua, forta steaua hey hey

    ReplyDelete