Suedia este considerată una dintre cele mai dezvoltate țări din Europa și din lume în ciuda dimensiulor sale care nu sunt deloc spectaculoase. Cu toate acestea când vine vorba de țara lor suedezii dau dovadă de o seriozitate exemplară și au grijă ca toate lucrurile să se desfășoare într-un mediu alcătuit din profesioniști ai acelei ramuri de activitate. După ce veți vedea imaginile din videoclipul de mai jos vă veți da seama cu adevărat ce înseamnă o țară civilizată ceea ce nu putem spune că găsim la noi.
Drept dovadă a ceea ce vă spuneam mai înainte stau aceste imagini în care muncitorii lucrează la îmbinarea a două șine de cale ferată care probabil s-au rupt sau acum se construiesc. Tehnica folosită de aceștia se numește sudare cu termit și după cum vedeți este utilizată pentru a executa lucrările de îmbinare cât mai rapid și a da tronsonul în folosință.
Căile ferate moderne le putem plasa ca luând naștere în perioada secolului al nouăsprezecelea mai precis la 1820 și au apărut în Anglia. Până atinci se cunoștea existența unor linii de lemn sau de piatră sau chiar fontă. În anul 1825 însă a fost dată spre utilizare prima cale ferată publică. Aceasta avea ”doar” 53 de kilometri și unea localitățile Stockton cu Dralongton.
Primele căi ferate de pe teritoriul României au apărut în zona Transilvaniei tot în secolul al nouăsprezecelea în momentul în care aceasta se afla integrată în teritoriul Austro-Ungariei de atunci. Prima cale ferată a fost construită în uzinele de la Reșița în anul 1846 pentru ca mai apoi aceasta să fie urmată de ruta Oravița-Baziaș inaungurată în anul 1854.
No comments:
Post a Comment