Mulți dintre noi au observat-o în propria curte dar niciodată nu au băgat-o în seamă, mai mult decât atât au strâns-o și au aruncat-o ca pe orice tip de iarbă obișnuită care nu aduce nici un beneficiu gospodăriei. Ei bine în cele ce urmează veți afla mai multe despre această plantă care are beneficii dintre cele mai bune pentru sănătatea întregului nostru organism.
Iarba grasă sau denumită în latină Portulaca oleracea, este o plantă ce poate să ajungă și la o înălțime de patruzeci de centimentri. La noi în țară lumea îi mai spune ”grășiță”, ”iarba porcului” sau ”buruiana grasă”. Această plantă cu proprietăți medicinale este cunoscută și folosită încă de pe vremea strămoșilor noștri daci ce o denumeau ”lax”.
Frunzele acestei plante au un conținut ridicat de vitamine precum vitamina B, Vitamina C, Vitamina E și PP. Aceasta conține și elemente importante pentru organismul nostru cum ar fi magneziu, calciu, potasiu, fier precum și o serie de acizi grași Omega-3. Pentru scopul medicinal din această plantă se folosește atât frunzele și florile cât și tulpona ei. Se recomandă să fie tăiată și culeasă la cel puțin șase centimetri deasupra pământului.
Despre proprietățile vindecătoare ale ierbii grase marele medic al Greciei Antice Hippocrate spunea că este benefică împotriva: diabetului, boli ale rinichilor, migrenelor, viermilor intestinali, durerilor stomacale. În alte consemnări din trecut această plantă medicinală vindeca și tulburări ale somnului, litiaza renală și litiaza biliară, etc.
Medicii chinezi au descoperit beneficii ale acesteia în tratarea problemelor precum artrita, paraliziile sau hemoragiilor provocate de hemoroizi. Vechii egipteni foloseau planta pentru a se proteja împotriva arșiței și a își potoli setea în vremea când verile erau insuportabile.
Persoanelor care suferă de boli precum hipertensiunea, hipoglicemia, convulsii sau chiar crize hiencefalice le este recomandat să nu folosească această plantă medicinală.
Sursa: Youtube.com
No comments:
Post a Comment