Wednesday, March 5, 2014

Cum reacționează clădirile din Japonia la un cutremur de peste 8,9 grade !

Ai locuit vreodată în Japonia chiar și pentru câteva zile dintr-o vacanță ? Dacă da atunci înseamnă că ești cât de cât obișnuit cu cutremurele puternice foarte dese. Acestea sunt ca un simbol al civilizației nipone și i-au determinat pe aceștia de-a lungul timpului să cerceteze și să dezvolte o întreagă industrie a prevenirii unor asemenea fenomene ce depășesc cu ușurință 6 - 7 grade pe scara Richter ajungând de cele mai multe ori chiar și la 8 grade.

Dar gândiți-vă ce se poate întâmpla în cazul unui cataclism de peste 8,9 grade într-o zonă care nu ar fi pregătită pentru o asemenea zguduitură și care ar fi înțesată de zeci de zgârie nori! Asta chiar ar fi o tragedie?!

După cum vedeți și în imaginile din clipul de mai jos pagubele pot fi înspăimântătoare chiar și zgomotul produs de un asemenea cataclism îți dă fiori pe șira spinării. Vă spun cu mâna pe inimă că eu unul la un asemenea dezastru nu aș ști să reacționez pentru că nu am nici măcar o pregătrie precară în deomeniul prevenirii consecințelor unui cutremur de mare magnitudine pe scara Richter.

Asadar este interesant de văzut care ar fi metodele prin care să fii întotdeauna pregătit pentru un asemenea cutremur. După cum vă spuneam japonezii au dezvoltat tehnicile necesare de a scăpa populația de panică în aceste cazuri de urgentă deoarece ei sunt prinși în așa numitul Inel de Foc o zonă a globului pământesc care se confrunta cu numeroase cutremure de magnitudini ridicate și erupții vulcanice dintre cele mai periculoase. Clădirile din Japonia au fost astfel proiectate pe structuri și sisteme avansate care pot preveni cutremure ce ajung până la magnitudinea de 9,5 grade pe scara Richter.

În afară de aceste măsuri este intruită și populația continuă găsindu-se noi metode de a preveni fie și rănirea superficială a locuitorilor din această țară. Ei sunt permanent instruiți cum să se comporte în acest caz și mai ales unde să se adăpostească pentru a evita orice fel de tragedie.

Singurul lucru care poate fi zis este că națiunea japoneză este probabil singura de pe glob care poate afirma că este în proporție de aproape 100% pregătită pentru un dezastru natural de proporții acestea cuprinzând inclusiv un cutremur cu magnitudinea de peste 9 grade pe scara Richter.

No comments:

Post a Comment