Saturday, May 21, 2016

BANCUL ZILEI Numărul 1 !!! RÂZI CU LACRIMI !!!

- Tataie, ce este dragostea ?

- Păi... la 20 de ani DMS, DMS la 40 de ani, DMS la 60 de ani, DMS la 80 de ani, DMS...

- Bine... Dar ce înseamnă DMS ???

- La 20 de ani - Dimineață, la Miezul zilei și Seara. La 40 de ani - Duminică, Marți și Sâmbătă. La 60 de ani - în Decembrie, Martie și în Septembrie...

- Și la 80 de ani ?

- La 80 de ani... Dorințele Mele Secrete.

Astăzi vă voi aduce în prim plan un scurt istoric al umorului pentru a vedea și dumneavoastă etapele pe care acesta le-a parcurs încă de pe timpurile lumii antice.

Dacă ne întoarcem în timpul Greciei Antice atunci aflăm că în viața culturală a locuitorilor ei și-au făcut apariția reprezentații stradale asemănătoare teatrului. Acestea se desfășurau cu preponderență la sărbătorile festive dar nu era exclus să le întâlnești nici în celelalte zile iar protagoniștii care aveau un spirit al umorului se chinuiau să ironizeze prin imitarea mai ales a celor mai cunoscuți oameni din oraș producând astfel râsul celor care se opreau să îi vizioneze.

O culegere de anecdote a fost descoperită în jurul anului 550 î.Hr. Aceasta a apărut din dorința unor mari filozofi precum Platon, Aristotel și mulții alții de a schimba umorul grosolan, care de multe ori avea repercusiuni dureroase la adresa celui care îl folosea, într-un umor așa zis cultivat care implica o anumită finețe, subtilitate.

În lumea romană din aceeași perioadă, dreptul roman, interzicea umorul pe seama patricienilor romani. Unul dintre cei mai mari oratori ai omenirii, Cicero era astfel destul de limitat în glumele pe care le făcea asta pentru că orice trecere în extremă putea să îi atragă imediat sfârșitul carierei sale.

Așadar indiferent de ce popor al lumii Antice vorbim, umorul a exista fie în forme moderatem fie într-unele cu adevărat extreme. Cu aceasta însă s-a păstrat o anumită stare de spirit mai ales în ceea ce privește păturile sociale de jos, astfel că aceștia amuzându-se au putut să treacă mai ușor peste neajunsurile vieții de zi cu zic, care nu erau puține în cazul lor.

No comments:

Post a Comment