Justin Orvel Schmidt este un celebru entomologist din Statele Unite ale Americii autor ale unor celebre cărți privind studiul comportamentului insectelor dar recunoscut mai ales pentru inventarea scalei ce măsoară durererea diferitelor tipuri de înțepături denuimită sugestiv Schmidt Sting Pain Index.
Cum a reusit să creeze această scală ? Foarte simplu și în același timp foarte dureros el s-a lăsat pur și simplu înțepat de unele dintre cele mai veninoase insecte de pe acest pământ. Așadar dacă aveați impresia că înțepătura unei albine este ceva de nesuportat atunci veți vedea în cele ce urmează o serie de insecte care cauzează durere de infinit mai multe ori mai puternică.
Conform scalei durerii aceasta se încadrează între valorile 0 și 4, valoarea zero însemnând cea mai puțin puternică și dureroasă înțepătură iar nivelul 4 însemnând unul în care durerea este insuportabilă și există consecințe devastatoare pentru corpul omenesc.
1. Albina Sudoare - Rating-ul Durerii : 1 . Durata este de aproximativ 1 minut.
2. Furnica de Foc (Tropicală) - Rating-ul durerii : 1.2 . Durata durerii este între 2 și 5 minute .
3. Furnica Corn de Taur de Acacia - Rating-ul durerii : 1.8 . Durata durerii este între 4 și 6 minute .
4. Viespea Pleșuvă - Rating-ul durerii : 2 . Durata durerii este între 3 și 4 minute .
5. Viespea - Rating-ul durerii : 2 . Durata durerii este între 4 și 10 minute .
6. Albina - Rating-ul durerii : 2 . Durata durerii este între 4 și 10 minute .
7. Furnica Roșie Secerătoare - Rating-ul durerii : 3 . Durata durerii este între 1 și 8 ore .
8. Viespea de Hârtie - Rating-ul durerii : 3 . Durata durerii este între 5 și 15 minute .
9. Tarantula Șoim - Rating-ul durerii : 4 . Durata durerii este de aproximativ 3 minute .
10. Furnica Glonț - Rating-ul durerii : peste 4 . Durata durerii este cuprinsă între 12 și 24 ore .
Majoritatea speciilor nu se găsesc în zonele temeperate precum este situată și România dar este bine de știu de ce să vă feriți indiferent de locurile în care locuiți sau mergeți să le vizitați.
No comments:
Post a Comment