Mulții dintre români au ca gen muzical preferat maneaua. Pentru asta Răzvan Anghelescu realizatorul rubricii Vax Populi s-a gândit să le pună o întrebare sub formă de farsă dacă ”Ați auzit că se interzic manelele?”. Răspunsurile celor intervievați au fost după gradul de apreciere al acestora. Unii dintre ei au spus că este un lucru bun că prostesc populația ceilalți pe de altă parte că este o prostie să se ia o asemenea decizie.
Maneaua este confrm dex-ului un cântec de dragoste cu origini orientale cu linie melodică duioasă și tărăgănată. În România maneaua a fost puternic influențată de muzica grecească, turcească, arăbească, sârbească și chiar muzica lăutărească românească.Putem spune astfel că manelele încorporează toate celelalte tipuri ale culturii muzicale în masă din țara noastră.
Istoria manelelor se întinde pe o perioadă destul de scurtă mai precis acestea sunt cunoscute de câteva decenii ele fiind apreciate în special în spațiul celor ce vorbesc limba română.La noi în țară de altfel există un număr apreciabil de ascultători ai acestui gen în special printre cei tineri și cu precădere în zonele de la sate și în cartierele mărginașe ale orașelor.
Textele folosite în aceste creații muzicale abordează teme comune cum ar fi cele legate de dragoste, diverse teme sociale, portrete inclusiv cele asumate despre propria persoană prin care se enumeră cât de fantastică este aceasta și ce calități unice are.Există ca în orice gen și tipuri de interpreți de manele care parodiază chiar genul pe care ei îl cântă unul dintre aceste exemple de pe scena manelelor din românia fiind cântărețul Florin Minune.
Scena autohotnă din România are în componență o mulțime de cântăreți ai acestui gen printre care probabli cel mai celebru la ora actuală și cel mai apreciat este Florin Salam.
No comments:
Post a Comment