Sunt convins că mulți dintre voi și-ar dori să poată să danseze în public la fel de bine și de dezinvolt ca tânărul din imagini. Și totuși nu e imposibil dacă urmați exemplul lui și nu țineți cont de prejudecăți ci pur și simplu simțiți muzica. Întreaga scenă aceasta a fost filmata în timpul unui festival de muzică din Scoția.
Dansul reprezintă mijlocul artistic prin care se exprimă diferite mesaje cu ajutorul unei succesiuni a mișcărilor ritmice și expresive ale trupului, toate acestea fiind executate cu precădere pe ritmurile muzicii având caracter de artă, de divertisment sau chiar religios.
Un scurt istoric al dansului ne arată că originile acestuia se întrepătrund cu începutul comunităților umane. Pe vremea aceea dansul având funcție de ritual, de invocarea a unor forțe oculte pentru diverse reușite cum ar fi succesul la vânătoare sau în conflictele între triburi. În unele culturi acest caracter de ritual s-a menținut chiar și până în zilele noastre.
În perioada Greciei antice dansul a fost introdus chiar în sistemul de educație și era una dintre disciplinele de bază, pentru că se credea că este eficient pentru a implementa în individ sentimentul de solidaritate socială. Mai târziu în Evul Mediu dansului i-a fost conferit ca principală funcție cea religioasă dar s-au dezvoltat și celelalte două funcții în paralel cu aceasta. În zilele noastre dansul are caracter principal de artă iar începând cu secolele XIX și secolul XX s-au răspândit o sumedenie de tipuri de dansuri cum ar fi spre exemplu cele de origine americană: samba, tango etc.
În ceea ce privește poporul nostru acesta are o bogată varietate de dansuri care se execută individual dar mai ales în pereche. Aceste dansuri au caracteristici speciale de la regiune la regiune. Cele mai importante dansuri specifice românești sunt hora , sârba, călușul etc.
No comments:
Post a Comment