Se pare că și strămoșii noștri au avut de-a face cu problemele dentare. O măsea infectată de acum 14.000 de ani poate să ne ofere o evidență drept cum funcționau tratamentele chirurgicale în Antichitate. În locul instrumentelor sterilizate și a anesteziei, strămoșii noștri își tratau măselele cariate cu unelte ascuțite din piatră. Deci data viitoare când te duci la dentist, fă-o cu zâmbetul pe buze, deoarece nu există multe lucruri mai rele decât să îți trateze cineva măselele cu ustensile din piatră, și colac peste pupăză, fără anestezie.
Studiul publicat în Jurnalul Scientific Reports analizează un molar de la un foarte bine conservat schelet mascul ce a încetat din viață la vârsta de 25 de ani și ale cărui rămășițe au fost găsite sub o rocă în Belluno, Italia în anul 1988. Molarul arată evidența unei infecții și faptul că a fost tratat cu unelte primitive.
Cercetătorii au analizat molarul infectat cu un microscop puternic ce a descoperit striații și spărturi în jurul cariei, ceea ce sugerează intenția de a depărta țesutul infectat cu o unealtă mică și ascuțită. Deasemenea cercetările au mai relevat că operația a fost făcută cât timp pacientul era în viață.
”Descoperirea sugerează că oamenii în ”Paleoliticul Superior” erau conștienți de efectele dăunătoare ale infecțiilor netratate și ca urmare, le tratau folosind instrumente din piatră ascuțită pentru a elimina țesutul nedorit.” a declarat doctorul Stefano Benazzi leaderul grupului pentru un ziar Italian, citează The Telegraph.
Măseaua aceasta reprezintă cea mai veche evidență de tratament dentar din Istoria Omenirii depășind-o chiar pe fosta, la o mare diferență, cea de acum 5.000 de ani.
No comments:
Post a Comment