Majoritatea sunt convins că aveți pe acasă câte un calculator vechi de care vă încurcați destul de des, dar totuși nu îl aruncați. Dacă l-ați păstrat până acum veți vedea în imaginile din videoclipul de mai jos din ce metale prețioase este compus un calculator și cum este întregrul proces de reciclare unui asemenea exemplar.
Calculatorul mai poartă denumirea și de sistem de calcul sau computer și reprezintă o mașinărie care prelucrează datele după un șir de instrucțiuni care mai sunt denumite și program. Calculatoarele din ziua de astăzi sunt constuite în mare parte din elemente electronice așadar termenul calculator denumește de fapt în vorbirea curentă calculatorul electronic.
În istorie cel mai vechi calculator sau mai bine zis mecanism care putea fi asemănat cu o mașină de calcul a fost descoperit în secolul 1 înaintea erei noastre și era utilizat pentru a calculat mișcările planetelor. În timpul perioadei Renașterii au ieșit la lumină o sumedenie de aparate de calcul care se bazau pe principiul ceasornicului.
În secolult al 19 lea au apărut și primele dispozitive de stocare și citire a datelor care erau de fapt cartelele perforate. Tot atunci este construită și prima mașină de calcul care putea fi programata integral, aceasta nu a putut să fie mai cunoscută datorită limitărilor pe care le suferea tehnologia la vremea aceea. În prima parte a secolului al 20 lea tehnica de calcul era reprezentată de calculatoarele analogice care erau din ce în ce mai bine construite. Dar apariția după 1930 a calculatoarelor digitale a dus la abandonul acestui tip de tehnologie. Printre primele calculatoare digitale s-au numărat mașina Z3, Atanasoff-Berry, Eniac, Colossus.
No comments:
Post a Comment