Majoritatea dintre oameni suferă de un sindrom de care ei înșiși nu știu. Acesta se numește mai precis astrafobie și probabil mulți nu ați auzit de el dar este teama de a fi lovit de fulgere. Vă puteți da seama foarte ușor dacă suferiți de o asemenea fobie pentru că veți încerca întotdeauna să evitați locurile deschise sau contactul cu metalele în timpul furtunilor când din momentul când ați văzut primul fulger sau ați auzit un tunet și până la calmarea integrală a vremii.
Ceea ce nu știți dumneavoastră este că riscul de a fi lovit de fulger crește de aproximativ 560 de ori când vă aflați la bordul unei aeronave în aer. Conform statisticilor colectate de-a lungul timpului un avion care efectuează curse cu caracter comercial este lovit pe parcursul unui an de zile de cel puțin o dată. Dar înainte să tragi o concluzie despre acest eveniment și a vă fi teama să urcați de acum încolo într-un avion trebuie să știți ce se petrece când fulgerul lovește aeronava. Practic nu se întâmplă nimic.
Avioanele moderne sunt proiectate astfel încât echipamentele acestora precum și sistemele electrice și rezervoarele ce conțin combustibili au o protecție sporită și nu pot fi afectate de momentul contactului dintre fulger și acestea. Aeronavele au un sistem prin care energia generată de fulger se răspândește în întregul înveliș exterior al aeronavei fără să existe nici o daună.
Pentru a vă da seama cât de eficientă este aceasta tehnologie de multe ori pasagerii care călătoresc într-o aeronavă care tocmai a fost izbită de un fulger nici nu realizează că s-a întâmplat acest lucru. Conform statisticilor existente la momentul actual ultimul incident nefericit în care a fost implicat un fulger și un avion de pasageri a fost în anul 1967 pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Avionul s-a prăbușit atunci dar datele nu indică clar dacă ar fi fost doar aceasta cauza incidentului.
No comments:
Post a Comment